Beginnend literair schrijver. Een prachtige recensie.

Marcel Kolder is een schrijver/kunstenaar die met vele materialen zijn werk weet te vormen. Wil je dit boek begrijpen als onderdeel van zijn kunst, is het zinvol om ook andere (meer ruimtelijke) werken van hem te bekijken. Het is niet voor niets dat architectuur, de meest overkoepelende klassieke kunst, zijn grootste liefde is. Kolder bouwt met de verhalen als je met legosteentjes doet een onbegrijpelijk duidelijke wereld voor je op. De wereld van zijn dochter Mayim.

Mayim vertelt direct aan de lezer in woorden die je duidelijk maken dat ze in leeftijd weliswaar meerderjarig is, maar verstandelijk niet ouder dan een jaar of 12. Kolder zelf komt ook aan het woord, maar vaak om iets uit te leggen of toe te lichten. Dat heen en weer bewegende cameraperspectief goed uitschrijven is moeilijk. Het betekent voor een beginnend literair schrijver dat je moet jongleren met drie ballen tegelijk: de plaats, de (poëtische) betekenis en de functie van je woorden. Kolder blijft precies op dat stuk overeind door zijn ontwapenend eerlijke werkwijze. Je ziet hem als vader door zijn rug gaan, als hij Mayims rolstoel over een Venetiaanse brug wil duwen en als schrijver bijna verzuipen in de emotie als de 18-jarige Mayim voor het eerst gaat stemmen.

De onmacht, onkunde en onhandigheden die het leven voor hem tekenend maken vormen ook de ingrediënten voor de diepere filmische laag. De stijl die je onder de inhoud voelt ontwikkelen is prikkelend, anders, krachtig en veelbelovend.

Lezen dit boek. Dit zou wel eens “de eerste van Rembrandt” kunnen zijn en de volgende komt eraan. Hopelijk zal dat materiaal iets verder van het soms rauwe realisme van dit boek afliggen, zodat Kolders artistieke stijl de hoofdrol kan spelen. Voor een debuut met deze inhoud kan iedereen niets meer dan respect hebben en eigenlijk is dat een nadeel. Het beste moet nog komen.

Caroline in 't Veld, cultureel programmamaker


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Beginnend literair schrijver. Een prachtige recensie.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander vonden het een prachtboek

Samen staan voor de grondwet

Interview over de rol van Mayim bij het schrijfproces

Ons boek via de hofhouding aan prinses Amalia en de Koning gegeven

Rondgang langs de bibliotheken in Nederland